Nytt flott gulv – det fikser du enkelt selv på en helg

Nordmenn elsker å pusse opp, selv stigende renter og høy prisvekst har ikke lagt en altfor stor demper på dette aspektet ved det å være boligeier. Akkurat fokuset på å eie egen bolig er sannsynligvis en av forklaringene bak at nordmenn er over middels interessert i oppussing, og det er mange prosjekter man kan ta seg av på egen hånd. Å legge et nytt laminatgulv er noe de aller fleste klarer på egen hånd, og det trenger ikke å ta lang tid.

Enkle klikkgulv gjør jobben enkel

I dag er de fleste moderne laminatgulv såkalte «klikkgulv», det vil si at bordene helt enkelt «klikkes» sammen. Hvis du ser på utvalget av laminatgulv på nett, vil du oppdage at denne løsningen er dominerende i alle prisklasser. Den spesifikke teknologien kan være forskjellig fra produsent til produsent, men i stort legger man helt enkelt ut bordene på gulvet før man trykker og «klikker» de sammen.

Bruk av denne type bord fører til at man ikke trenger å tenke på lim, i vanlige boliger vil gulvet nesten alltid legges flytende. Det betyr gulvet ikke festes til underlaget, men festes til de andre bordene etter hvert som man arbeider seg gjennom rommet.

Forarbeidet er avgjørende

Med klikkgulv og en god sag er du godt på vei mot et nytt gulv. Noen gulv kan også skjæres eller kuttes med en egen laminatkutter, noe som kan gjøre jobben enda enklere. Imidlertid er forarbeidet helt avgjørende for at prosessen med gulvet skal gå knirkefritt.

Underlaget bør være så rett og jevnt som mulig. I noen situasjoner kan det være mulig å legge laminatgulvet oppå et eksisterende gulv, men i de aller fleste tilfeller vil det være anbefalt med et underlag som isolerer og skaper et jevnt og dempende underlag. Med gode forberedelser er det ikke vanskelig å legge et flott gulv i løpet av en helg.